Află cum poți economisi bani în timp ce Robor-ul crește! Băncile nu vă spun asta! - Comuna Scheia - Informații utile
Ne găsiți și pe

Economie

Află cum poți economisi bani în timp ce Robor-ul crește! Băncile nu vă spun asta!

Publicat

on

Crește Robor-ul, cresc și ratele!

Banca Națională a României a crescut dobânda de referință la 1,75% pe an, în încercarea de a ține sub control inflația. Este a doua mărire în mai puțin de o luna – fară precedent în ultimul timp.

În aceste condiții, astăzi indicele ROBOR utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă a  crescut la 2,67% față de 1,84% la data de 30 Septembrie atunci când a fost ultima modificare a ratelor pentru semestrul patru.

Diferența este foarte mare în acest interval foarte scurt iar tendința de creștere nu este deloc încurajatoare.

Totuși, noi am învățat  că oricare criză naște oportunități așa că vă propunem un exercițiu prin care demonstrăm ca putem economisi bani și în aceste condiții.  

Avem mai jos o parte dintr-un grafic de rambursare:

Rata lunara (la Robor 1,84% ) = 1232,96 lei  – vezi chenarul galben

Unde:

  • principalul îndatorat este 856,24 lei – vezi chenarul albastru
  • Dobânda este 376,72 lei     – vezi chenarul rosu – raportat la ROBOR

Dacă facem o rambursare anticipată pentru 12 luni  platim 10481,7 lei (doar principal îndatorat) față de 14795,52 lei dacă ar fi să plătim la sfărșitul fiecărei luni după scadența din grafic (deja economisim  4313,82 lei).

Trebuie să menționăm ca legea interzice comisionarea rambursării anticipate așa că băncile sunt obligate să accepte asta fără alte costuri suplimentare. Deci comision ZERO!

Ce face Roborul acum?

 Crește repede și sigur de la 1,84% in 30 Septembrie la 2,67 % azi.

 Diferența de 0,81% îndatorează creditorul cu aproximativ 120 de lei/lună (spun aproximativ pentru că formulele de calcul ale băncilor sunt complexe folosind inclusiv Epsilon) . Din cresterea robor -ului rezultă că rata lunară va fi 1445 lei .

Dacă înmulțim această rată cu 12 luni obținem un total de 17340 lei (la indicele ROBOR de azi) față de 10481,7 lei dacâ am plati anticipat.

Ne uităm între timp și la tendință unde Roborul va crește mai mult până la sfârsitul anului, iar din Ianuarie ratele românilor efectiv vor exploda.

Chiar și dacă Robor-ul rămâne la nivelul de zi prin rambursare anticipate economisim 6858,3 lei pe an ceea ce rezultă ca platiți mai puțin cu 571,52 lei lunar.

Cu căt rata este mai mare cu atât economisești mai mult.

La fel de mult căștigă și persoanele care au luat creditul relative recent, acolo dobânda este mai mare decăt principalul îndatorat.

Concluzie:

Băncile nu vor spune asta pentru ca ei iși estimează acești bani ca parte din profit.

Dacă aveți economii sau dacă aveți surse apropriate care să vă împrumute fără dobândă citiți acest articol foarte bine si luați decizia corectă.

În condițiile actuale, rambursarea anticipată este soluția de a economisi bani.

www.comunascheia.ro

buton-whatsapp