Lăsatul Secului are loc pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aceasta fiind ultima zi în care se mai consumă carne, brânză, lapte, ouă. Această tradiţie este binecunoscută pentru toţi credincioşii, fiind ziua în care rudele se strâng împreună la o masă mare, cu băutură şi mâncare din belşug. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte, adică pe 13 noiembrie. Postul Crăciunului durează până pe 24 decembrie inclusiv. În vremurile trecute, Lăsata Secului era respectată cu sfinţenie în Bucovina, existând credinţa conform căreia „cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul” sau că „e rău de bătut piatra peste holde”.
Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de catre toți credincioșii este ținut cu strictețe de credincioșii din întreaga lume. Prin intermediul postului Dumnezeu ne da putință curățării trupești si sufletești.
Obiceiuri în Postul Crăciunului
În acest post se obișnuiește ca toți credincioșii sî postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă este hramul bisericii sau vreo sarbatoare însemnată în calendar cu cruce roșie atunci se face dezlegarea și la pește. In zilele de marți si joi credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.
In ziua de Ajun se mănâncă abia seara si doar: grâu fiert indulcit cu miere, covrig, turte din făina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și asteptat Nașterea Mântuitorului. De Craciun, indiferent de ziua în care cade se mananca de dulce.
Sursă: calendarulortodox.ro
www.comunascheia.ro