Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise complet în România. Vezi care sunt excepțiile. - Comuna Scheia - Informații utile
Ne găsiți și pe

Uncategorized

Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise complet în România. Vezi care sunt excepțiile.

Publicat

on

Proiectul legislativ vizează inclusiv autoturismele deja înmatriculate în țara noastră.

Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea circula pe drumurile publice din România, conform unui proiect legislativ. Sunt vizate și mașinile deja înmatriculate și înregistrate.

Interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta în România datează din 2018. În acel an, a fost semnat un ordin de către Ministerul Transporturilor care prevedea că vehiculele cu volanul pe partea dreaptă aduse din afara spațiului UE nu mai aveau voie să circule în țară. Excepție la această regulă o făcea importul din Marea Britanie, care era, la vremea aceea, un stat membru UE.

Odată cu ieșirea acesteia din Uniunea Europeană la începutul lui 2020, prevederea s-a aplicat și mașinilor care veneau din Regatul Unit.

Recent, un nou proiect de lege va interzice “circulația pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”.

Singurele excepții de la această bază legală vor fi autovehiculele speciale pentru servicii publice comunitare (anumite vehicule folosite de serviile de salubritate) și mașinile istorice.

Principalul motiv pentru care au fost interzise mașinile cu volanul pe dreapta a fost numărul mare al accidentelor în care acestea au fost implicate.Conform datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției Române, au fost înregistrate 246 de accidente cu 35 de persoane decedate și alți 88 răniți grav în 2019. Un an mai târziu s-au produs 206 accidente, cu 34 de morți și 61 răniți grav, iar în primele patru luni ale lui 2021 au fost 50 de accidente cu 11 decedați și alți 11 răniți grav.

Astfel, numărul accidentelor în care sunt implicate mașini cu volan pe dreapta depășește 10% din totalul accidentelor rutiere din România.

Statisticile Registrului Auto Român arată că au fost importate 29.000 de astfel de mașini în 2018 și 20.000 de vehicule în 2019. Toate acestea au fost aduse din Marea Britanie și din Irlanda.

Sursă:automarket.ro

www.comunascheia.ro

buton-whatsapp