Comoara pe care stă o comună din vecinătatea Județului Suceava. - Comuna Scheia - Informații utile
Ne găsiți și pe

Național

Comoara pe care stă o comună din vecinătatea Județului Suceava.

Publicat

on

Zăcământul este de o puritate excepțională.

O comună din nordul țării la aproximativ 100 de kilometri de Suceava stă pe un zăcământ extrem de pur. Comuna Păltiniș din județul Botoșani are o adevărată comoară, care este printre cele mai importante din Europa. Până acum, zăcământul nu a fost exploatat niciodata. De fapt, conform autorităților locale, zăcământul ar putea fi exploatat încontinuu timp de peste 100 de ani, iar puritatea zăcământului este excepțională, de 98,99%.

Zăcămantul  așteaptă să fie exploatat.

Este vorba despre unul dintre mai pure și mai mari zăcăminte de ghips din Europa. Zăcămintele de ghips de la Păltiniș se întind pe o suprafață importantă și ajung până în Republica Moldova și Ucraina, țări care se află la câțiva kilometri de comuna din Botoșani cu 2.800 de locuitori.

„În Moldova şi Ucraina este valorificat. În Ucraina este o fabrică, din ce am vorbit eu cu colegii primari şi din Moldova şi din Ucraina, ridicată de un investitor turc.

În Republica Moldova îl extrage şi îl pune în vagoane şi îl duce la Bălţi, că acolo este fabrica de prelucrare a ghipsului“, a mai explicat primarul din Păltiniş

La ora actuală, zăcământul de ghips este exploatat și prelucrat în Republica Moldova și Ucraina. Până acum, în zăcământul din România a rămas neatins.

Sursă : playtech.ro

www.comunascheia.ro

buton-whatsapp