Maestrul ION MÂNDRESCU originar din MIHOVENI a primit titlu de Cetățean de Onoare a Județului Suceava - Comuna Scheia - Informații utile
Ne găsiți și pe

Uncategorized

Maestrul ION MÂNDRESCU originar din MIHOVENI a primit titlu de Cetățean de Onoare a Județului Suceava

Publicat

on

Sculptorul Ion Mândrescu, originar din satul Mihoveni, comuna Șcheia, a primit sâmbătă, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, titlul de ”Cetățean de Onoare al Județului Suceava”. Evenimentul a avut loc la Muzeul de Istorie din Suceava. Consiliul Județean Suceava a acordat titlul de ”Cetățean de Onoare al Județului Suceava” maestrului Ion Mândrescu pentru contribuția adusă la dezvoltarea mediului artistic și cultural sucevean și la promovarea imaginii județului Suceava prin recunoașterea activității sale pe plan național și internațional. Tot de Ziua Culturii Naționale o expoziție Ion Mândrescu va fi vernisată în houl  Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Ion  Mîndrescu, fabulosul artist contemporan!

Ion Mândrescu, unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, s-a născut în 1954 la Mihoveni, comuna Șcheia, apoi a urmat Liceul de muzică și arte plastice din Botoșani și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București.

În 1979 a obținut premiul revistei „Amfiteatru” pentru relieful „Conflict”. În 1981 a câștigat o bursă pentru sculptură și, timp de doi ani, a avut un atelier la Muzeul Storck. Cinci ani mai târziu, a sculptat bustul lui Mihai Eminescu, care, în 1990, va fi transpus în bronz, în trei exemplare: unul a fost donat de statul român Venezuelei și se află expus în Caracas, unul se află la Chișinău și al treilea la Mănăstirea Sucevița.

În 1985 începe să modeleze seria ”Omul, Timpul, Spațiul”. Această operă consemnează nu numai una dintre cele mai importante lucrări ale artistului, dar și revenirea la sculptura figurativă. În martie 1995 o lucrare din ciclul „Omul, timpul, spațiul” va fi prezentă la „Salon International d’Art Contemporain” de la Strasbourg, alături de opere ale unor artiști celebri.

În 1993, Ion Mândrescu a participat cu 30 de lucrări la expoziția deschisă la Centrul Cultural Român la Paris. Acestea au fost admirate de un sculptor francez, care le-a recomandat galeriei Akka Valmay, de pe celebra Rue de Seine. Specialiștii galeriei i-au propus artistului român un contract de exclusivitate pe o perioadă de 10 ani, fiind practic primul și singurul român cu un astfel de contract. Acesta a fost, practic, momentul confirmării internaționale a sculptorului Ion Mândrescu. După 2013 este expus permanent în Galeria Five Art Plus din Viena.

Într-un interviu din „Tribuna” (nr. 335/2016, p. 17), Marina Nicolaev afirma că Ion Mândrescu este  „considerat în Occident un Rodin modern, dedicat ca și el, integral, principiilor dinamice ale operei în tentativa recreerii „iluziei vieții”. În 2003 o lucrare „Omul, timpul, spațiul” a intrat în colecția Consiliului de miniștri ai Comisiei Europene.

În străinătate, Ion Mândrescu a expus, între altele, la Sofia, Budapesta, Varșovia, Berlin, Viena, Beijing, Paris, Strasbourg, Sevilla, Belgrad). Are mai multe premii și distincții, numeroase lucrări în colecții private și este prezent permanent cu opere în galerii din București, Viena și Paris. Are peste 200 de lucrări în colecții private din România, Franța, Anglia, Germania, Italia, Israel, SUA, Grecia, Austria și Serbia.

sursă: svnews.ro

www.comunascheia.ro – portal web de informații și informări

Continue Reading
Publicitate

Trimite un like la pagină daca ți-a plăcut articolul

Scrie un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

buton-whatsapp