A reușit! Pompierul Iulian Rotaru campion la Ultramaratonul din Laponia. Are o poveste de viață FABULOASĂ! - Comuna Scheia - Informații utile
Ne găsiți și pe

Sport

A reușit! Pompierul Iulian Rotaru campion la Ultramaratonul din Laponia. Are o poveste de viață FABULOASĂ!

Publicat

on

Pompierul Iulian Rotaru, a devenit Campion Mondial la Ultramaratonul din Laponia. El a reușit să uimească o lume întreagă prin faptul că reușește tot timpul să-și depășească limitele.

Gheţurile nordului, ultima frontieră.

Pe 24 ianuarie 2022, Iulian Rotariu s-a aflat la startul unei curse extreme de maraton. Este vorba despre ultramaratonul „Nomad”, din Laponia Finlandeză, o competiţie organizată de Canal Aventure, renumită pentru organizare de curse extreme în cele mai dificile locuri de pe Glob. Iulian Rotariu a intrat în compania selectă a numai 20 de alergători, aleşi graţie capacităţii lor de a rezista la condiţii extreme. Aceştia trebuie să străbată nu mai puţin de 270 de kilometri, la Polul Nord, la temperaturi infernale. Concurenţii nu au voie să doarmă până la finalul cursei, având dreptul de a se opri doar câteva minute pentru a mânca ce au în rucsacul personal.

 Cursa s-a încheiat  oficial cu victoria pompierului botoşănean.  Rotariu a mai alergat în condiţii chiar mai dificile, în Antarctica, la -60 de grade, unde a terminat cursa al doilea cu un preţ imens; a rămas fără opt unghii de la degetele picioarelor. 

Poveste de viață. Fugea în jurul spitalului în care era operat copilul.

Încă de când s-a angajat la ISU, în 2007, Iulian Rotariu a fost remarcat pentru timpii scoşi la alergare, în cadrul exerciţiilor de instrucţie. S-a apucat să alerge în competiţii după 2009, în urma unui eveniment dramatic. Copilul său, pe atunci în vârstă de 10 ani, a fost operat pe cord, la Târgu Mureş. Iulian aştepta rezultatul operaţiei în faţa spitalului şi era atât de emoţionat, încât a început să alerge în jurul clădirii. S-a oprit abia după trei ore, când a fost anunţat că operaţia a reuşit. 

A început să ia în serios noua sa activitate şi încet-încet s-a transformat într-o pasiune. Iniţial, alerga până la Suceava, la 40 de kilometri depărtare. Mai apoi, şi-a dat seama că este atras de competiţiile extreme. Aşa a început să participe la ultramaratoane în ţară, reuşind, fără antrenor şi fără echipament special, să câştige, în 2012, cursa de 46 de kilometri pe crestele Munţilor Bucegi, în cadrul maratonului  „Pe aici nu se trece“.

În 2013, a câştigat la categoria 30-40 de ani şi „Maratonul Zăpezii”, tot în zonă montană.   Regele deşerturilor Pasiunea lui Iulian Rotariu pentru alergările extreme l-a făcut să meargă mai departe şi să caute noi provocări.

În 2014 pleca în Sahara, la prima sa cursă extremă în deşert. Din cei 450 de alergători înscrişi la start în Algeria, după 42 de kilometri prin deşert, la peste 39 de grade Celsius, pompierul botoşănean termina pe locul 12. „A fost infernal. Era o căldură incredibilă. Au fost momente când efectiv mă lăsau picioarele”, mărturiseşte botoşăneanul. În loc să-l descurajeze, această experienţă l-a făcut să se îndrăgostească iremediabil de ultramaratonul extrem.  

Mai mult decât atât, a fost încurajat de familie, prieteni şi colegi să continue, fiind ajutat cu sponsorizări să ajungă în cele mai aride şi neprimitoare locuri de pe Glob pentru a-şi testa limitele. În ultimii şase ani, pompierul botoşănean a străbătut în alergare toate deşerturile şi pustietăţile din circuitul mondial „4 deerts”. A alergat în opt ultramaratoane şi le-a câştigat pe cele din Vietnam, Australia, Mozambic şi Bolivia. La celelalte competiţii nu a obţinut mai puţin de locul IV, devenind unul dintre cei mai respectaţi ultramaratonişti extremi. Peste tot a purtat steagul românesc, devenind primul român care a străbătut în alergare cele patru mari deşerturi ale lumii. În toate aceste competiţii a concurat cu resurse minime, având voie să poarte la el un rucsac cu o greutate de maximum 15 kilograme. Dormea pe unde apuca, la temperaturi extreme şi mânca frugal.  

www.comunascheia.ro – Portal web de informații și informări

buton-whatsapp