Șapte GREȘELI uimitoare care au costat enorm! - Comuna Scheia - Informații utile
Ne găsiți și pe

Istorie

Șapte GREȘELI uimitoare care au costat enorm!

Publicat

on

Atunci când fac o greșeală, mulți dintre noi au tendința să spună că accidentele se întâmplă tot timpul și că „a greși este omenește”, însă orice lucru, care nu este făcut așa cum trebuie, costă.

De-a lungul timpului, au existat greșeli mari, care au dus la consecințe dezastruoase, dar și greșeli minore, care au dus la uriașe pierderi umane și materiale. Unul din evenimentele care au distrus viața a sute de mii de persoane a fost explozia de la Cernobîl. Accidentul s-a produs ca urmare a neglijenţei operatorilor care coordonau activitatea reactoarelor. Cu o zi în urmă, inginerii puseseră dispozitivele în funcţiune la o energie foarte scăzută, fără a ţine cont de măsurile de siguranţă care se impuneau în acea situaţie. Reactoarele erau extrem de instabile atunci când funcţionau la energie scăzută. Operatorii nu au ţinut cont de acest lucru, iar când au încercat să oprească dezastrul era deja mult prea târziu.

De la accidente nucleare, până la erori tehnologice, mai jos puteți vedea câteva dintre cele mai mari greșeli din istorie.

Cea mai mare gafă economică: vânzarea a 10% dintre acţiunile Apple pentru 800 de dolari

Ronald Wayne, unul dintre cei trei fondatori ai brand-ului Apple, a vândut acţiunile sale din cadrul companiei colegilor săi Steve Jobs şi Steve Wozniak, pentru numai 800 de dolari. În prezent aceste acțiuni ar valora mai multe miliarde de dolari ceea ce duce tranzacția lui Wayne direct în topul celor mai mari greșeli.

Cea mai ieftină tranzacție din istorie

Rusia a vândut Alaska pentru 2 cenți/pogon Statelor Unite, pentru că au considerat-o o tundră nefolositoare.

Telescopul spațial Hubble

Telescopul spațial Hubble, construit de NASA în 1990, și amplasat pe orbită în jurul Pământului, a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Însă, imediat după lansarea din 1990 s-a descoperit că oglinda lui principală suferea de o aberație de sfericitate, aberație care compromitea grav capacitățile telescopului. Astfel că, acesta a fost reparat după o misiune de întreținere din 1993, acțiune care a costat destul de mult.

Vânătorul din cauza căruia a izbucnit cel mai mare incendiu din California, 2003 – 1,5 miliarde de dolari

Trebuia să fie un foc de avertizare, dar s-a transformat în cel mai mare incendiu din istoria Californiei. Focul s-a extins și a pârjolit 1.214 km pătrați, distrugând 2.322 de case și omorând 14 oameni.

Explozia navetei Challenger, 1986 – 11,1 miliarde de dolari

Naveta Challenger a celor de la NASA a explodat la doar 72 de secunde de la lansare, din cauza unei greșeli de proiectare. Temperaturile sub zero grade și faptul că nava nu era închisă etanș au determinat o explozie care i-a ucis pe membrii echipajului. Challenger a costat 5,5 miliarde de dolari (astăzi valorând – 11,1 miliarde).

Dezastrul nuclear de la Cernobîl, 1986

În aprilie, 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în timpul unui test. Explozia a aruncat în aer o cantitate uriață de substanțe radioactive. Costurile s-au ridicat, în 1986, la 358 de miliarde de dolari (astăzi însemnând 720 de miliarde), făcând din explozia de la Cernobîl cea mai mare i costisitoare greșeală din istoria omenirii.

Scufundarea petrolierului Prestige, 2002

Petrolierul Prestige, care s-a scufundat la nord-est de Spania, a vărsat 63.000 de tone de țitei în mare, a omorât 600.000 de păsări și a distrus o mare parte din fauna marină a zonei.

www.comunascheia.ro – Portal web de informații și informări

buton-whatsapp