Bula imobiliară pe cale să se spargă. Ce se intâmplă cu piața construcțiilor din România. - Comuna Scheia - Informații utile
Ne găsiți și pe

Național

Bula imobiliară pe cale să se spargă. Ce se intâmplă cu piața construcțiilor din România.

Publicat

on

Piața imobiliară din România traversează un moment dificil. Multiplele crize ale ultimilor ani, la care s-a adăugat și impactul războiului din Ucraina, au determinat romănii să amâne achizițiile. Se resimte o scădere dramatică a interesului pentru zona de rezidențial, din partea oamenilor, din cauza instabilității din regiune și de teama conflictului armat.

 
În paralel, reprezentanții sectorului Construcțiilor afirmă că au intrat în colaps, iar în perioada următoare sunt așteptate noi scumpiri ale materialelor de construcție, aspect ce afectează atât dezvoltatorii, cât și clienții finali, ce vor scoate mai multi  bani din buzunar pentru a-și achiziționa o locuință. Dezvoltatorii avertizează că, pe fondul scumpirilor materialelor de construcție, prețurile ar putea crește și cu 50%.

„Între septembrie 2021 și februarie 2022, creșterile, în medie, ale prețurilor materialelor de construcții sunt între 60 si 80 la sută.

Cauzele acestor creșteri fără precedent sunt urmatoarele: exista în momentul acesta o criză a materiilor prime, generată în primul rând de faptul că anumite materii prime sunt cotate la bursă și aici vorbim despre minereuri si despre țiței”, spune Irinel Gheorghe, vicepreședintele Federației Patronatelor Societătilor de Construcții.

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) susține că sectorul e în colaps, iar șantirele din țară riscă să se inchidă. “După un 2020 pandemic în care industria construcțiilor a constituit un pilon de susținere a economiei românești, a urmat o serie de crize care au agresat sever sectorul aducându-l intr-o stare critică”.

Criza fortei de munca in forma continuata; – Escaladarea fara precedent a preturilor de materialele de constructii; Criza generata de falimentul CITI INSURANCE- cel mai important asigurator pentru contractele de executie; Cresterea preturilor la energie; Criza generata de noua situatie geopolitica – razboiul din Ucraina reprezintă argumente îngrijorătoare ce duc la o posibilă prabușire a pieței imobiliare.

Apetitul romanilor pentru locuinte a scazut puternic

In ultimele doua saptamani a avut loc o prabusire a interesului romanilor pentru achizitionarea de imobile. Se pare ca oamenii vor mai intai sa vada o aplanare a tensiunilor de la granita, dupa care isi vor reanaliza intentia de a face astfel de investitii.

Pe langa toate aceste aspecte, ar exista si banci care au oprit finantarile pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare, ceea ce ar putea duce la oprire temporara a constructiilor de locuinte.

Te-ar putea interesa si: Util, pentru soferi: cum gasesti benzinariile cu preturile cele mai mici la carburant

Vin vremuri grele pentru firmele din Constructii

„Daca lucrurile raman asa, mai mult de jumatate din firme vor intra in insolventa sau faliment. Dupa firme, automat, daca acestea vor da semne de slabiciun, cei mai multi dintre cei calificati, dintre cei buni, vor pleca”, avertizeaza Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii.

Deja 2021 a fost unul care a maturat de pe harta mediului de business cele mai multe societati din Constructii, din anul 2010.

„Dupa perioada de pandemie, in 2021 am avut doua efecte negative: numarul de contracte a cazut. In ultimul trimestru din anul trecut, cand am avut o scadere cu 10% a sectorului in valoare, insa in fapt a fost de 30%. Al doilea lucru, tot anul trecut au fost cele mai multe falimente din domeniul constructiilor dupa 2010”, a declarat Erbasu.

Sperantele lui Erbasu se indreapta catre stat si PNRR, acesta sustinand ca, la fel ca in celelalte domenii de activitate, autoritatile trebuie sa intervina cu masuri tintite, care sa sprijine mediul de afaceri, insa afirma ca am pierdut startul in privinta Planului National de Redresare si Rezilienta. De asemenea, constructorii au cateva revendicari clare de la autoritatile guvernamentale: sa blocheze exporturile de materiale de constructii, sa demareze proiectele de reabilitare termica a blocurilor si  sa intervina asupra pretului combustibilului.

„PNRR poate reprezenta un colac de salvare. Noi si grecii avem pe cap de locuitor, fondurile cele mai mari pe care le-am obtinut. Grecii au inceput deja investitii, noi abia incercam sa gasim modul de organizare pentru a demara aceste investitii prin PNRR. Pana la sfarsitul anului trebuie sa se faca contractele de finantare, memorandumurile. Grecii deja au inceput sa contracteze proiectele”, a explicat Erbasu.

„Situatia din sectorul constructiilor nu avea cum sa fie alta decat cea generala. Ati observat zilele astea ca si cei din agricultura si cei din industria alimentara, si cei din transporturi reclama extrem de multe neajunsuri toate pornesc de la escaladarea preturilor, fie ca vorbim de energie, combustibil , materiale. Va urma si o escaladare  a costurilor cu manopera. Costurile vietii nu s-au marit cu 10-20%, s-au marit cu 50% sau poate ca s-au si dublat, daca comparam cu acum doi ani, inainte de pandemie.

Toate aceste sectoare sunt sectoare de productie, exact acele sectoare care au dus greul in perioada pandemiei, sunt acele sectoare pe care s-a bazat economia, chiar in cadere fiind ea. Sunt exact acele sectoare care in viitor trebuie sa sustina revenirea economiei. Asta a inteles-o tarile din vest si deja au inceput investitii enorme, au inceput foarte multe proiecte, inca de anul trecut si folosesc acest argument, 

In ultimele doua saptamani a avut loc o prabusire a interesului romanilor pentru achizitionarea de imobile. Se pare ca oamenii vor mai intai sa vada o aplanare a tensiunilor de la granita, dupa care isi vor reanaliza intentia de a face astfel de investitii.

Pe langa toate aceste aspecte, ar exista si banci care au oprit finantarile pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare, ceea ce ar putea duce la oprire temporara a constructiilor de locuinte.

Sursă: bugetul.ro

www. Comunascheia.ro- Portal web de informații și informări

buton-whatsapp