Echinocţiu de primăvară 2022, momentul în care ziua este egală cu noaptea, oriunde pe Terra. Vezi când va fi trecerea la ora de vară. - Comuna Scheia - Informații utile
Ne găsiți și pe

Știință

Echinocţiu de primăvară 2022, momentul în care ziua este egală cu noaptea, oriunde pe Terra. Vezi când va fi trecerea la ora de vară.

Publicat

on

An de an, avem parte de fenomene extraordinare, care sunt sărbătorite în întreaga lume. Un astfel de exemplu este echinocțiu de primăvară 2022, momentul în care noaptea este egală cu ziua în orice colț al lumii. Se spune că este un fenomen special, când cerurile se deschid, iar cele mai mari dorințe pot deveni realitate.

Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox, noctis” – „noapte”.

Echinocțiu de primăvară 2022 va avea loc pe 20 martie, la ora 17:33. Acest fenomen este prezent în întreaga lume, ziua fiind egală cu noaptea. Acest moment marchează începutul primăverii astronomice.

Fenomenul are loc în jurul datei de 20 martie, când longitudinea astronomică ajunge din nou în punctul de zero grade.

Este cunoscut faptul că durata zilelor și a nopților nu este egală. Echinocțiu de primăvară 2022 este momentul în care ziua și noaptea sunt egale pe întreg Pământul. Mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și a nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia.

Soarele parcurge, în decurs de un an, un cerc numit ecliptica (planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ , potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În momentul în care are loc echinocțiu de primăvară 2022, Sorele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera australă în cea boreală. Atunci când soarele se află în punctul zero, mișcarea diurnă în jurul ecuatorului ceresc determină egalitatea dintre durata zilei și cea a nopții, indiferent de latitudine.

Începând cu 20 martie, durata zilei continuă să crească, în timp ce noaptea va fi din ce în ce mai mică. Acest fenomen va avea loc până pe 21 iunie, când va avea loc solstițiului de vară.

Când se schimbă ora

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie, adică peste o săptămână, în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, când ceasurile se dau înainte cu o oră, adică ora 3:00 devine ora 4:00. „Dormim mai puțin”, cum se spune, iar 27 martie 2022 este cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore.

Sursă: evz.ro

www.comunascheia,ro – Portalweb de informații și informări

buton-whatsapp