Biserica Sfântu Ilie se pregatește începând de azi să intre în circuitul Mănăstirilor din Bucovina. - Comuna Scheia - Informații utile
Ne găsiți și pe

Cultură

Biserica Sfântu Ilie se pregatește începând de azi să intre în circuitul Mănăstirilor din Bucovina.

Publicat

on

Construită încă din anul 1488 de Domnitorul „Ștefan cel Mare”, biserica își recapătă strălucirea datorită unei fabuloase lucrări de consolidare și restaurare.

Ziua 8 Iunie 2022 devine cu adevarat specială pentru Comuna Șcheia prin faptul că la Biserica Sf. Ilie din satul Sf. Ilie a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de restaurare si consolidare, eveniment la care au participat oameni cu adevărat dedicați, care s-au implicat direct, coordonati cu maiestrie de Dl. arhitect Constanin Gorcea care, în discursul său a subliniat faptul că „în anul 1488 Ștefan cel Mare a construit două biserici într-un an. Una din ele este Voronețul, care și-a atins gloria ca fiind cel mai important monument UNESCO din județul nostru, și această biserică, despre care eu cred că va avea un parcurs glorios de acum încolo, ea fiind aproape necunoscută până acum”.

După aproape 24 de luni în care s-a lucrat minuțios chiar și pe timp de pandemie, respectând cu strictețe condițiile tehnice pentru o astfel de lucrare arhitecturală, reprezentantul constructorului SC GENERAL CONSTRUCT SRL, directorul tehnic Doru Ghiata s-a arătat mândru că a participat la acest proiect cu o adevarată insemnatate istorica precizând ca pe parcursul procesului de restaurare orice impediment, inevitabil pentru o astfel de lucrare, a fost solutionat prin colaborarea strânsă a tuturor celor implicati asociind-o cu o adevărată familie.

Invitat să ia cuvântul, vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a subliniat faptul că după restaurare, Biserica Sf. Ilie va completa circuitele turistice în care sunt incluse ctitoriile lui Ștefan cel Mare sau ale Mușatinilor. Niculai Barbă a spus că CJ Suceava are un parteneriat solid cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru punerea în valoare și promovarea „acestor bijuterii”. „Această Biserică Sf. Ilie, cum a fost ea șlefuită, este o bijuterie căreia i se arată acum adevărata valoare, iar noi, ca administrație, împreună cu Arhiepiscopia și autoritățile locale, avem obligația de a o include în circuitul turistic. Este gândit acest lucru în așa fel încât să o ajungă din urmă, încet-încet, pe sora mai bine cunoscută, Mănăstirea Voroneț”, a precizat Niculai Barbă.


Investiția de 3,6 milioane de euro a fost asigurată prin fonduri nerambursabile din partea UNIUNII EUROPENE.


În cuvântul de încheiere, Primarul Comunei Șcheia, Vasile Andriciuc a subliniat că meritul realizării acestei capodopere a fost posibilă doar datorită perseverenței si profesionalismului tuturor celor care au contribuit la inițierea și finalizarea acestui proiect la o calitate extraordinară.

El a precizat că inițiativa a pornit de la regretatul Părintele Stareț Iustin Pîrvu, când, oficializând căsătoria unui tânăr din satul Sf. Ilie, Cosmin Păstrăv, a făcut referire la această mănăstire spunând : „Copiii, faceți ceva și dați funinginea de pe această mănăstire și o să vedeți ce se ascunde dedesubt”

După mai bine de un deceniu de atunci, trecând prin greutațile specifice unui proiect de o astfel de anvergura, chemarea sa s-a înfaptuit iar comunitatea din Șcheia se poate mândri că începând de azi satul Sfântu Ilie beneficiază de un monument istoric de mare însemnatate.

www.comunascheia.ro – Portal web de informatii si informari



Co

buton-whatsapp